Om Odd Molly

ETIK

Odd Molly bryr sig om sina medmänniskor och miljön samt om hur dessa kan påverkas av vår affärsverksamhet. Ända sedan starten 2002 har Odd Molly varit stolt över att vara en god världsmedborgare som tar ansvar för sina affärsrelationer.


Socialt ansvar

Odd Molly är medlem av Fair Wear Foundation, en självständig ideell organisation som jobbar tillsammans med sina medlemmar för att förbättra arbetsvillkoren på fabriker inom textilindustrin. Som medlem har Odd Molly åtagit sig att följa Fair Wear Foundations Code of Labour Practices och att fortgående sätta press på våra leverantörer att förbättra arbetsförhållandena. Tillsammans med granskningsgrupper från Fair Wear gör vi regelbundna inspektioner hos fabrikerna som tillverkar våra plagg.


Under 2012 har vi följt upp planerna på förbättringsåtgärder för att säkerställa att förbättringar verkligen sker. Vi har också genomfört den första granskningen i Marocko, på en stickfabrik. Det betyder att vi nu har granskat 90 % av vår produktionsvolym, vilket är i linje med tröskelvärdet efter tre års medlemskap.Odd Molly anser att ett långvarigt och nära samarbete med våra leverantörer är mycket positivt för båda parter. Vi har jobbat med några av våra leverantörer sedan vi startade företaget, och med de flesta av dem under många säsonger. Vi besöker varje leverantör regelbundet, normalt två gånger om året. Det här nära samarbetet hjälper oss att få leverantörerna att förstå vikten och förmånerna av att implementera the Code of Labour Practices.


Om du vill ha mer detaljerad information kan du läsa igenom vår Sociala rapport från 2012, som finns under Downloads. Du kan också gå till webbplatsen www.fairwear.org

Här kan du läsa Odd Mollys sociala rapport: Odd Mollys socials report Du kan läsa Odd Mollys 2013 resultatkontroll för varumärket:

Odd Mollys resultatrapport:Miljö

Textilindustrin använder enorma mängder vatten och kemikalier och har stor inverkan på miljön. Därför siktar Odd Molly på att vara ett hållbart alternativ för våra kunder och vi jobbar kontinuerligt på olika förbättringar. Vi anser att små steg är bättre än inga steg alls, även om vägen är lång. En av våra grundläggande principer är att vi inte jobbar med ”snabbmode” – vi hoppas att varje plagg vi tillverkar ska bli älskat och använt under många säsonger.


Materialval

När vi väljer material till våra plagg har vi en valmöjlighet – vi kan använda mer eller mindre hållbara fibrer och material. Samtidigt måste garn och tyger uppfylla våra krav vad gäller design och kvalitet. Även om dagens kollektion inte innehåller en stor procent hållbara fibrer, siktar vi på att öka den siffran så snabbt som möjligt.

Under 2012 har vi arbetat tillsammans med MADE-BY, en europeisk ideell organisation med uppdrag att förbättra miljön och sociala förhållanden i modeindustrin och att göra hållbarhet till allmän norm. Tillsammans med dem har vi gjort upp en plan för hur vi kan använda mer hållbara material i framtida kollektioner.

Om du vill veta mer om Made-By kan du gå till www.made-by.org.


Vatten

Världens alltmer krympande tillgångar av rent vatten är en enorm utmaning för textilindustrin. För att medverka till en mer effektiv vattenhantering i de fabriker vi anlitar var Odd Molly 2010 ett av de 34 svenska företag som bildade Sweden Textile Water Initiative, i samarbete med Stockholm International Water Institute. Projektet har varit en inlärningsprocess kring vattenfrågor i leveranskedjan för textil- och läderdetaljhandel, med fokus på att utveckla riktlinjer för en hållbar vattenhantering, från tråd och läder till färdig produkt. Genom att utveckla riktlinjer för en hållbar vattenanvändning i produktions- och tillverkningsprocesserna för textiler och läder, siktar vi på att medverka till en förnuftigare vattenhantering i vår leveranskedja. Den första versionen av guiden är klar och medlemsföretagen kommer nu att börja arbeta med sina leverantörer för att uppfylla riktlinjerna. För mer information kan du gå till www.stwi.se.


Kemikalier

Alla Odd Mollys leverantörer måste skriva under vår lista över kemikalier med restriktioner, vilken följer bestämmelserna i EU:s REACH. För att säkerställa att alla leverantörer följer reglerna testar vi våra material på auktoriserade laboratorier. Odd Molly är också medlem i Kemikaliegruppen inom det svenska forskningscentret SWEREA, som stödjer företag inom textilindustrin i hanteringen av kemikalier i deras leveranskedja.Djurskydd

Odd Molly använder inte det som klassificeras som ”äkta päls”, utan endast skinn från djur som har fötts upp inom livsmedelsindustrin. Till exempel skinn och päls från får, getter, kor, alpackor och rådjur. Sedan november 2012 är Odd Molly medlem av programmet ”Fur Free Retailers”.Läs mer:

www.djurensratt.se

www.infurmation.com

www.palsfrihandel.se

www.furfreeretailer.com


Merinoullen som används av Odd Molly är MULESING-FRI, eftersom den kommer från Sydafrika där “mulesing-metoden” inte används.Om du har frågor om vårt företagsansvar ska du kontakta: kristin.roos@oddmolly.com